ZVVS
 
Rojčeva ulica 16
p.p. 2780
1110 Ljubljana
T:(01) 524-17-84,
(01) 540-20-65
F:: (01) 524-26-88
E-pošta: zveza@zvvs.si
*** OBMOČNO ZDRUŽENJE VETERANOV VOJNE ZA SLOVENIJO ORMOŽ  ***
Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo - OZVVS ORMOŽ
Kerenčičev trg 5, 2270 Ormož, gsm: 041 732 282,
E-pošta: miran.fiser@gmail.com
Poslovni račun: SKB Ormož, 03123-1000007863
Davčna št.: 70172412, Matična št.: 1148249
AKTIVNOSTI


PRAVNA POMOČ
ČLANOM ZVVS

Odvetniška pisarna
Tomaž Petrovič
T: 01/ 2000 937
tomaz.petrovic@siol.netDRUŽABNE

Družabne aktivnosti OZVVS ORMOŽ

LETO 2007
Razstava o vojni za Slovenijo 1991 v Središču ob Dravi ob proslavi ob
Dnevu generala Maistra

16. novembra 2007

POVEČAJ SLIKO
Postavljanje razstave je teklo v prijetnem vzdušju
Foto Boris Vukan

POVEČAJ SLIKO
Urediti je bilo potrebno tudi najmanjše podrobnosti Foto Ivan Puklavec

OZVVS Ormož je 16. 11. 2007 v avli Osnovne šole Središče ob Dravi postavila razstavo o vojni za Slovenijo 1991. V besedi in sliki smo predstavili ljudi in dogodke iz Ormoža, Koga in Središča kot so se odvili pred objektivom fotografa Štefana Hozyana. K temu smo dodali opremo, ki so jo teritorialci in miličniki uporabljali med vojno za Slovenijo. Obiskovalcem razstave smo želeli predstaviti razsežnost prispevka braniteljev iz Ormoža, Koga in Središča ob Dravi k zaustavitvi enot JLA ob njenem pohodu na neodvisno Republiko Slovenijo leta 1991. Želeli smo predstaviti prleško uporništvo in bojevniški duh, ki smo ga prejeli od velikega vzornika slovenskih vojakov – generala Maistra.
Razstavo o vojni za Slovenijo 1991 in razstavo o življenju in delu generala Maistra, ki jo je postavil vojaški muzej Slovenske vojske je odprl župan občine Središče ob Dravi Jurij Borko. Razstavo so si po otvoritvi ogledali mnogi Središčani, še posebej smo bili veseli mladih, ki o vojni za Slovenijo 1991 ne vejo dovolj. S posebnim veseljem smo s pomočjo razstave predstavili dogodke iz vojne 1991 ministru za obrambo Karlu Erjavcu.


Foto:
1. Postavljanje razstave je teklo v prijetnem vzdušju (IMG_0285 ) Foto Boris Vukan
2. Urediti je bilo potrebno tudi najmanjše podrobnosti (IMG_0291) Foto Ivan Puklavec


Srečanje veteranov vinogradnikov

15. novembra 2007

POVEČAJ SLIKO
Veterani- vinogradniki so za sodelovanje v "zbirci 2006" prejeli ťspominski vinski listŤ
Foto B Vukan

OZVVS Ormož že več let neguje tradicijo zbiranja vina, ki ga pridelajo veterani in ga namenijo družabnim prireditvam v veteranski organizaciji. V četrtek, 15. 11. 2007 so se v veteranskem klubu srečali veterani – vinogradniki in spregovorili o vinskem letniku 2006. Predsednik OZVVS Ormož Miran Fišer se je vsem, ki so prispevali v "zbirco 2006" in predstavil skrb, ki so jo v OZVVS posvečali zbranemu vinu lanskega letnika. Pri tem je poudaril, da je osnovni namen zbiranja vina v celoti dosegel namen: zagotoviti vino za Zbor veteranov. Preostalo vino so donegovali, prečistili, ustekleničili in opremili z etiketo. Ta del ťzbirceŤ, kot je povedal predsednik, je postal pravi zaščitni znak OZVVS Ormož. Buteljke z ťzbircoŤ uporabljamo kot promocijsko darilo ob različnih priložnostih.
Ker je tudi letošnji viski letnik dober, pričakujemo obsežno veteransko "zbirco".


Seznanitev mladih z vojaškimi obveznostmi državljanov

04. oktobra 2007

POVEČAJ SLIKO
Pripadniki Slovenske vojske so mladim predstavili svoje delo in opremo.

V prostorih veteranskega kluba OZVVS Ormož so v četrtek 4. 10. 07 delavci Izpostave Ptuj Uprave za obrambo Maribor izvedli seznanitev mladih z obveznostmi, ki imajo državljani po Zakonu o obrambi. Srečanje mladih z obrambnim področjem je potekalo v delovnem vzdušju k čemur so prispevali pripadniki 37. VTP in OPK iz Maribora.
Člani OZVVS Ormož smo priložnostno srečanje z mladimi izkoristili za predstavitev našega prispevka k obrambi samostojnosti Slovenije in se potrdili po svojih močeh predstaviti delovanje veteranskega kluba. Organizatorjem srečanja, Izpostavi uprave za obrambo Ptuj smo ponudili svoje klubske prostore in pripravili poseben program za povabljene mladce na seznanitev.

V klubu smo, v sodelovanju s 37. VTP, pripravili razstavo uniform Slovenske vojske, ki jih danes nosijo pripadniki SV pri svojem rednem delu, usposabljanju in na operacijah kriznega odzivanja v EUFOR, KFOR in ISAF. Ogledali so si razstavo emblemov in oznak SV in drugih armad, ki so jo postavili zbiratelji veterani. Posebno pozornost so mladi obiskovalci posvetili razstavi fotografij o Vojni za Slovenijo- avtorja Štefana Hozyana ter predstavitvi dela OZVVS Ormož od ustanovitve pred 11 leti do danes.

Foto B Vukan

POVEČAJ SLIKO
Seznanitev z nalogami
in ljudmi s področja obrambe.

Obisk OZVVS Brežice v Ormožu

29. septembraj 2007

POVEČAJ SLIKOSprejem pred gradom v Ormožu

V soboto 29.09.2007 smo se srečali s člani OZVVS Brežice. Dogovorili smo se za program obiska v katerem smo želeli predstaviti Ormož danes in Ormož v času vojne za Slovenijo 1991 in delo OZVVS Ormož od ustanovitve do danes. Srečali smo se pred gradom v Ormožu, kjer je goste iz Brežic pozdravil predsednik OZVVS Ormož Miran Fišer, nato je vodenje prevzel Boris Vukan s sodelavci. V gradu so nas delavcu muzeja Ormož popeljali skozi razstavo o vojni za Slovenijo v Ormožu in druge zbirke. Po ogledu muzeja so si gostje ogledali nekaj krajev na območju občine Ormož, kjer so se odvijali najpomembnejši dogodki vojne za Slovenijo. Z velikim veseljem smo jih povabili v veteranski klub, kjer smo veteranom predstavili delovanje kluba OZVVS Ormož, in skozi video film o vojnih dogodkih v Ormožu obudili dogodke iz osamosvojitvene vojne leta 91 v Ormožu in okolici.
Prijateljem iz OZVVS Brežice smo predstavili tudi bogato turistično ponudbo in gorice, da ne bi odšli iz Ormoža žejni in lačni.

Z Brežičani smo preživeli dan ki smo ga posvetili obujanju spominov na težke dni iz leta 1991 in poti, ki smo jo veterani prehodili do danes v prizadevanjih za uveljavljanje statusa veterana.

Upravnik kluba veteranov OZVVS Ormož
Boris Vukan

POVEČAJ SLIKO Ogled razstave posvečene vojni za Slovenijo 1991 v muzeju Ormož

Med obiskom goric so se veterani ustavili tudi na Maleku

Med razgovorom in video projekcijo v veteranskem klubu


Foto B Vukan


Obisk OZVVS Mislinjska dolina v Ormožu

8. septembraj 2007

POVEČAJ SLIKOSrečanje veteranov iz Ormoža in Mislinjske doline na grajskem dvorišču

V soboto 08.09.2007 so nas v Ormožu obiskali prijatelji iz OZVVS Mislinjska dolina. Za goste so pripravili pester program predstavitve Ormoža, dogodkov iz vojne za Sloveniji 1991 in dejavnosti naše OZVVS. Srečali smo se pred Ormoškim gradom, se prepustili direktorici muzeja Zdenki Kresnik in kustosinji Simoni Menoni, ki sta nas popeljali skozi muzej in razstavo o vojni za Slovenijo v Ormožu. Po ogledu muzeja smo gostom predstavili kraje, kjer so se odvijali najpomembnejši dogodki vojne za Slovenijo in se napotili v veteranski klub, kjer smo veteranom iz Mislinjske doline predstavili delovanje kluba OZVVS Ormož, predvajali film o vojnih dogodkih v Ormožu ter se pogovorili dogodkih med osamosvojitveno vojno leta 91 v Ormožu in okolici.
Da naši prijatelji iz OZVVS Mislinjska dolina ne bi odšli iz Ormoža žejni in lačni, smo se potrudili in jih, kot pravi Prleki pogostili z dobro prleško kapljico.
Ormožani in Korošci smo preživeli čudovit dan v druženju, obujanju spominov in izmenjavi izkušenj, ki smo si jih nabrali v prizadevanjih za krepitev bojevniških tradicij in ohranjanju spomina na vojno za Slovenijo 1991.

Upravnik kluba veteranov OZVVS Ormož
Boris Vukan

POVEČAJ SLIKO Med ogledom filma o dogodkih med vojno v Ormožu

Foto B Vukan


Pohod veteranov na Triglav

17. julij 2007

POVEČAJ SLIKOPrireditev na Pokljuki pod prapori veteranskih organizacij

Člani OZVVS Ormož smo si v letni plan dela za 2007, kot že več let pred tem, zapisali, da se povzpnemo na Triglav. A glej ga zlomka, tudi letos, prav na dneve pohoda, nismo imeli časa, saj veste: dopust, delo na kmetiji,…. Da naloge nebi v celoti zanemarili smo se podali na Pokljuko in po krajšem rekreacijskem pohodu prisostvovali veličastnemu srečanju veteranov, borcev NOB in članov ZSČ. Kulturni program in izbrani slavnostni govorniki so bili le še pika na i uspeha organizacijskega odbora, ki mu je uspelo izvesti pohod in prireditev s katero so nas prepričali, da leta 2008 Pohoda na Triglav zagotovo ne bomo izpustili.

Foto M Fišer


POVEČAJ SLIKOOrkester Slovenske vojske je nastopil za več tisoč pohodnikov ob zaključku 22. pohoda na Triglav

POVEČAJ SLIKOČeprav so organizatorji poskrbeli za dovolj prostora, smo si nekateri poiskali prostor v senci bližnjega gozda in od tam spremljali proslavo


Srečanje veteranov in krajanov v Gomili pri Kogu

07. julij 2007

POVEČAJ SLIKONa prireditvenem prostoru smo postavili vojaške šotore, za senco in proti neprijetnim ploham

OZVVS Ormož je 7. julija 2007 v sodelovanju s KS Kog in PGD Vitan- Kog, Hermanci in Miklavž pri Ormožu ter 37. VTP Slovenske vojske pripravila tradicionalno srečanje v Gomili pri Kogu. Srečanje pripravljamo v spomin na pripadnike enote TO in prostovoljne gasilce Vitana, Koga, Hermancev, Miklavža, Ormoža in Hardeka ter članov DVD Robadje iz sosednje R Hrvaške, ki so hrabro in nesebično gasili in reševali ob požarih. Požare na 9 kmetijah je zanetila oklepna enota JLA, ki je v spopadu s pripadniki TO izgubila 2 tanka, nato pa se je maščevala s požiganjem domačij.
Spominska svečanost se je začela s kulturnim programom, ki so ga pripravili Trobilni kvartet Glasbene šole Ormož pod vodstvom dirigenta Slavka Petka, pevski zbor Društva upokojencev Kog pod vodstvom Anice Petek in humorista Janko Klajnčar ter Joško Kolarič.
Zbrane je nagovoril predsednik OZVVS Ormož Miran Fišer, ki je obudil spomin na dogodke 2.in 3.julija 1991 v KS Kog se zahvalil pripadnikom enote TO, hrabrim krajanom in na nesebičnim gasilcem. Izpostavil je tud potrebo po skrbi za veterane, ki zaradi gospodarskega razvoja ostanejo brez delovnih mest in virov preživetja, spomnil se je tudi delovnih organizacij, ki so sodelovala v vojni za Slovenijo in tako kot Tovarna sladkorja Ormož odločilno prispevala k zmagi. Sedaj pa jih v imenu gospodarskega razvoja zapiramo in zanemarjamo, da gre pravzaprav za žive spomenike iz obdobja vojne za Slovenijo.
V imenu krajanov KS Kog je udeležence srečanja pozdravil predsednik Krajevne skupnosti Kog Zdravko Hlebec.
Slavnostni govornik je bil župan občine Ormož Alojz Sok, ki je veličino uspeha v vojni za Slovenijo postavil ob bok zgodovinskim dogodkom od Karantanije, ob razpadu Avstroogrskega cesarstva ter dogodkom prve in druge svetovne vojne. Spomnil je na pripadnike enot TO, takratne milice ter prostovoljne gasilce in dogodke iz vojne za Slovenijo ter izpostavil potrebo po ureditvi statusnih zadev veteranov vojne za Slovenijo.
Zaslužnim članom za uspešno delovanje OZVVS so podelili plakete. Družinam, ki so leta 1991 na svojih domovih hranile orožje in pod svojo streho sprejele pripadnike enot TO so podelili priznanje ťSlovenska družnaŤ in sicer: Kerenčičevim iz Kajžarja, Pšakovim iz Ormoža, Meškovim iz Svetega Tomaža, Bokšovim iz Litmerka in družini Fišer iz Sodincev.

Letošnjega srečanja v Gomili, ki iz leta v leto postaja vse odmevnejše se je letos udeležilo preko 400 veteranov, gasilcev in domačinov, ki so jim organizatorji postregli pravi vojaški pasulj, ki so ga skuhali v vojašnici Slovenske vojske v Murski Soboti.

POVEČAJ SLIKOUdeležba na srečanju v Gomili je tradicionalno dobra

POVEČAJ SLIKOVeterani med častnim dejanjemPOVEČAJ SLIKOŽupan občine Ormož je počastil prisotne s slavnostnim govorom

Foto: B Vukan


Srečanje z mladimi zgodovinarji z gimnazije Ormož

24. maj 2007

POVEČAJ SLIKOMlade obiskovalce veteranskega kluba je zanimalo delovanje ZVVS


Foto: B Vukan

V veteranskem klubu OZVVS Ormož smo 24. maja 2007 sprejeli dijake gimnazije Ormož, ki so pred nedavnim tekmovali na zgodovinarskem tekmovanju o generalu Maistru, NOB in Vojni za Slovenijo 1991, ki ga je izvedla gimnazija Ljutomer. Predsednik OZVVS Ormož Miran Fišer je zgodovinarjem, njihovi mentorici in ravnateljici gimnazije Ormož čestital za odličen nastop na tekmovanju in se jim zahvalil za njihovo delo pri spoznavanju dogodkov iz vojne za Slovenijo na območju občine Ormož. Veterani so mladim obiskovalcem predstavil ZVVS in delovanje veteranskega kluba OZVVS Ormož. Gimnazijski so si ob tem ogledali postavljeno zbirko vojaških znakov, kovancev, značk in emblemov s katero veterani predstavljajo Slovensko vojsko in delovanje Ormožanov mednarodnih mirovnih misijah.
Mladi obiskovalci so izkazali velik interes za dogodke v času vojne za Slovenijo 1991 na območju nekdanje občine Ormož. Ormoški veterani smo postregli z odgovori na vsa vprašanja in ponudili program sodelovanja, da bi mladi, ki jih to zanima še bolj spoznali dogodke in ljudi, ki so 1990 in 1991 storili vse, da je bila vojna za Slovenijo kratka in brez nepotrebnih žrtev.


Upokojenci MORS na obisku v veteranskem klubu Ormož

22. maj 2007

POVEČAJ SLIKOUpokojenci MORS v orm. gradu, kjer je bil nekoč OŠTO Ormož in Oddelek za LO, danes pa je muzej in knjižnica

V torek 22. maja so se upokojenci MORS odpravili na izlet po Prekmurju in Prlekiji. Na območju občine Ormož smo jih sprejeli člani OZVVS Ormož in jim predstavili dogodke iz vojne za Slovenijo 1991 v Gomili pri Kogu. Obiskovalcem smo podrobno opisali čas, ko je oklepno mehanizirana enota JLA izgubila dva tanka in se maščevala tako, da je požgala 9 kmetij in streljala na gasilce, ki so prihiteli na pomoč. Upokojenci MORS so si ogledali tudi pomnik, ki ga je OZVVS Ormož postavila braniteljem meje in gasilcem, ki so nesebično posredovali ob vojnih požarih leta 1991 ter se pogovorili z udeleženci teh dogodkov.
V Ormožu smo gostom predstavili dogodke v mestu in na mostu, kjer so enote TO Ormož v spopadu ustavile močno oklepno mehanizirano enoto, ki je prodirala iz Varaždina. Celoten vpogled v priprave na vojno in vojne dogodke, ki so se odvili na območju občine Ormož, so gostje dobili ob ogledu muzejske zbirke posvečene vojni za Slovenijo 1991.

Upokojencem MORS smo predstavili tudi delovanje veteranskega kluba OZVVS Ormož.

POVEČAJ SLIKOZbirka o vojni za Slovenijo 1991 v muzeju Ormož je marsikoga spomnila na hude čase

POVEČAJ SLIKOZadovoljni izletniki v ormoškem parkuFoto: B Vukan


Člani OZVVS Ormož na pohodu v Pekrah

19. maj 2007

POVEČAJ SLIKOOrmožani med pohodniki v Pekrah

Člani OZVVS Ormož smo se udeležili spominskega pohoda, ki ga Mariborčani posvečajo ťPekrskim dogodkomŤ in dogodkom, ki so leta 1991 pomenili prvo preizkušnjo na poti osamosvajanja Slovenije. Zbrali smo se v soboto 19. maja dopoldne in krenili iz Peker proti Mariboru v vojašnico generala Maistra. Organizatorji so poskrbeli za obujanje spominov na dogodke, ki so se na tej poti odvijali maja 1991. Pravo presenečenje nas je čakalo v vojašnici, kjer so pripadniki Slovenske vojske pripravili krajšo predstavitev svojega delovanja in poskrbeli za prehrano vseh udeležencev pohoda. Med ogledom vojašnice smo si lahko ogledali nogometno tekmo med ekipama ZSČ in MORS, v kateri sicer ni igral minister za obrambo, igra pa je bila kljub temu zanimiva. Pohod se je končal pred Centrom obrambne vzgoje v Pekrah, kjer so organizatorji pripravili proslavo in koncert orkestra Slovenske vojske. Posebno doživetje je bilo druženje po proslavi, ko smo imeli priložnost srečati se z udeleženci ťPekrskih dogodkovŤ, pripadniki 710. UC Pekre, poveljnikom TO Vladimirjem Miloševičem, ministrom za Obrambo Karlom Erjavcem ,… Pripadniki 37. VTP Slovenske vojske so poskrbeli za streho nad glavo in odlično vojaško malico.
Udeležbo veteranov na prireditvah v Pekrah so nam s prevozom zagotovila PGD Ormož, Koračice in Velika Nedelja.

POVEČAJ SLIKOOrmožan v pohodniški gneči

POVEČAJ SLIKODobra volja in srečanja s starimi prijatelji v PekrahFoto: B Vukan


Obisk OZVVS Slovenska Bistrica v veteranskem klubu

18. maj 2007

POVEČAJ SLIKOČlani OZVVS Ormož vsakemu obiskovalcu pokažemo zbirko, ki je v muzeju posvečena vojni za Slovenijo 1991

V veteranskem klubu OZVVS Ormož so nas 18. maja obiskali člani predsedstva OZVVS Slovenska Bistrica. Obisk smo izkoristili za poglobitev veteranskega sodelovanja s prijatelji iz Slovenske Bistrice, ob tem pa smo jih seznanili z dogodki v vojni za Slovenijo 1991 na območju občine Ormož pa tudi z zgodovino Ormoža. Ogledali smo si muzej v gradu in zbirko o vojni za Slovenijo 1991, ormoški most in železniško postajo, kjer je postavljena razstava o delovanju železničarjev med vojno leta 1991.
V veteranskem klubu smo izmenjali izkušnje, ki smo si jih nabrali v dosedanjem delu. Kolege iz Bistrice je zanimalo kako smo urejali prostore veteranskega kluba in kako zagotavljamo program delovanja kluba. Ormožani pa smo predstavili kako smo se vključili v program javnih del in kako izvajamo program skozi delovanja veteranskega kluba. Dogovorili smo se za tesnejše sodelovanje in za več priložnosti za vzajemno predstavitev OZVVS.

 

POVEČAJ SLIKO Uniformi in dokumenti iz leta 1991

POVEČAJ SLIKO Obiskovalci iz Slovenske Bistrice pred veteranskim klubom Ormož


Foto: B Vukan


Srečanje Ormožank in Ormožanov zaposlenih v Slovenski vojski

14. maj 2007

POVEČAJ SLIKOZačetek srečanja je bil tudi formalen: nagovor, kulturni program …

OZVVS Ormož sodeluje s poveljstvi in enotami Slovenske vojske. Tako smo ob letošnjem Dnevu Slovenske vojske povabili v veteranski klub vse pripadnice in pripadnike Slovenske vojske, ki stanujejo na območju občine Ormož, da bi skupaj proslavili in mlade seznanili z bojevniškimi tradicijami na katere smo Ormožani prav posebej ponosni. Še posebej smo bili veseli, da se je na naše vabilo odzvala družina Ernesta Pleha, med tem ko je Ernest v mirovni misiji v Avganistanu.
V sproščenem razgovoru s pripadniki in pripadnicami SV - Ormožani smo se veterani pogovorili o delu v Slovenski vojski, njihovih izkušnjah in hotenjih. Veterani pa smo predstavili prizadevanja OZVVS pri negovanju spomina na udeležence in dogodke v času vojne za Slovenijo 1991, kakor tudi z drugimi nalogami veteranske organizacije. Povabili smo jih, da se oglasijo v veteranskem klubu kadarkoli jim bo čas omogočal.
Slavnostno vzdušje ob Dnevu Slovenske vojske nam je pričaral mešani pevski zbor Okarina iz Ormoža, ki nam je pod umetniškim vodstvom Helene Polič Kosi zapel ljudske in domoljubne pesmi.

POVEČAJ SLIKO Mešani pevski zbor Okarina med nastopom v veteranskem klubu

POVEČAJ SLIKO Ko je razgovor stekel…


Foto: B Vukan


Veterani v sadovnjaku Vojašnice generala Maistra

06. maj 2007

POVEČAJ SLIKODobro razpoloženi veterani pred začetkom dela v sadovnjaku.

OZVVS Ormož je leta 2006 s poveljstvom 72. brigade podpisalo Listino o sodelovanju. Vzpostavljeno sodelovanje smo okrepili in z vojaško strokovnega področja razširili, predvsem na področje negovanja bojevniških tradicij, šport in družabno življenje. Tako smo veterani iz Ormoža v duhu Listine o sodelovanju prevzeli pokroviteljstvo nad sadnim nasadom v Vojašnici generala Maistra. V nedeljo, 6. maja 2007 se je v Ormožu zbrala skupina veteranov in v Vojašnici generala Maistra opravila zeleno rez sadnega drevja. S tem je del vojašnice v neposredni bližini Kadetnice dobil povsem novo podobo.

S poveljnikom vojašnice smo se dogovorili, da bomo člani ORZVVS Ormož v letu 2007 skrbeli za urejenost in rodnost v sadovnjaku, ki že veliko let krasi okolico Kadetnice. Izkoristili bomo tudi vsako priložnost za obisk vojašnice in srečanje s pripadniki Slovenske vojske v Vojašnici general Maister.

POVEČAJ SLIKO Delo je bilo potrebno opraviti strokovno in temeljito.

POVEČAJ SLIKO Po opravljenem delu je bilo veliko dobre volje.


Foto: B Vukan


Obisk na Koroškem pri Domoljubnem društvu Franjo Malgaj

05. maj 2007

POVEČAJ SLIKOPrleki pri
spomeniku Lovru Kuharju v
Kotljah.

Člani OZVVS Ormož smo se v soboto, 5. maja 2007 pridružili članom Prleškega društva general Maister na obisku pri Domoljubnem društvu Franjo Malgaj. Na poti na Koroško smo si ogledali Vojašnico generala Maistra v Mariboru, na Koroškem pa osrednjo knjižnico in rojstni kraj slovenskega pisatelja Lovra Kuharja. Domačini iz domoljubnega društva so nam predstavili kraje, kjer so se odvijali pomembni dogodki konca prve svetovne vojne, zaključnih bojev druge svetovne vojne in vojne za Slovenijo 1991. Prav tako so domačini poskrbeli za srečanje s prleškimi rojaki, ki živijo in delajo na Koroškem.
Osrednji del našega obiska Koroške je bil posvečen Franju Malgaju, generalu Rudolfu Maistru in prizadevanjem za ohranitev Koroške v matici Sloveniji ob zaključku prve svetovne vojne. Po izjemno pozorno pripravljeni proslavi smo člani Prleškega društva general Maister in veterani položili cvetje k spomeniku Franju Malgaju.
Po proslavi smo se z veseljem pridružili koroškim veteranom, ki so nam postregli z vojaško enolončnico, ki so jo pripravili v kuhinji celjske vojašnice.
Na Koroškem smo preživeli čudovit in vsebinsko izjemno bogat dan, za kar smo hvaležni domačinom Domoljubnemu društvu Franjo Malgaj in 37. VTP SV iz Maribora, ki so izdatno podprli našo pot.

POVEČAJ SLIKO Pri spomeniku
Franju Malgaju.
POVEČAJ SLIKO Med ogledom razstave v
osrednji knjižnici.

Foto: B Vukan
Razstava o vojni za Slovenijo na železniški postaji v Ormožu

20. april 2007

POVEČAJ SLIKONa otvoritvi razstave.

OZVVS Ormož je 20. aprila 2007 v sodelovanju z vodstvom Železniške postaje Ormož postavila razstavo, ki so jo posvetili železničarjem in dogodkom v dneh agresije na Slovenijo 1991. "Med prvimi in najtežjimi dogodki vojne za Slovenijo 1991 na območju občine Ormož so napadi JLA na ormoški most in preboj barikade v Središču ob Dravi. Večino dogodkov se je odvijalo v območju železniških objektov, ki so braniteljem služili kot položaji in opora za bojevanje proti občutno premočnemu nasprotniku. Ob tem so železničarji pripadnikom enot TO nudili svojo infrastrukturo za namestitev in predvsem za povezave. Železničarji so se tudi aktivno vključili v obrambna prizadevanja Slovenije, svoj vozni park so postavili v barikade in občutno upočasnili nasprotnika v njegovem naletu na Slovenijo. Z enako odgovornostjo so pravočasno poskrbeli za potnike, sodelavce in opravili vse korake za ohranitev operativne sposobnosti železnice v območju njihove odgovornosti. Iz občudovanja in globokega spoštovanja so dejanj, ki so presegala z zakonom in železniškimi pravili predpisano ravnanje zaposlenih, se v OZVVS Ormož želimo opozoriti javnost, da so bili železničarji predolgo odrinjeni krivično pozabljeni." je v otvoritvenem nagovoru poudaril predsednik OZVVS Ormož Miran Fišer.
Šef postaje Ormož leta 1991 g Viktor Stajnko je zbranim opisal dan agresije in dneve, ko je bila postaja izpostavljena ognju, ki so ga bruhali JLA topovi. Spomnil se je vseh ljudi na postaji, ki so z njim delili težave tistega časa ter skrbi, ki jih je imel ob vsaki odločitvi za katero ni bilo pokritja v splošnih železniških predpisih in načrtih za vojne priprave.

Obiskovalci so si ogledali razstavo in se še dolgo zadržali v prijetnem druženju v postajni čakalnici, kjer bo razstava na ogled vse do prvomajskih praznikov.

POVEČAJ SLIKO Mag Jurij Ferme, ki je leta 1991 kot komandir postaje milice vztrajal pri vključevanju železnic v oviranje in blokiranje teritorija, si je z zanimanjem ogledal postajo.
POVEČAJ SLIKO Razstavljene fotografije in uniforme železničarjev in pripadnikov TO so pritegnile pozornost obiskovalcev in potnikov.
Foto: B Vukan

Obisk mladih v veteranskem klubu
05. april 2007

POVEČAJ SLIKOPripadniki 72. Brigade so predstavili svoje delo.

V klubu veteranov OZVVS Ormož so v četrtek 5. 4. 07 so delavci Uprave za obrambo Maribor Izpostave Ptuj pripravili seznanitev mladih z obveznostmi, ki izhajajo iz Zakona o obrambi. Srečanje mladih z obrambnim področjem je potekalo v svečanem vzdušju k čemur so prispevali pripadniki 72. Brigade SV, 37. VTP in OPK iz Maribora in svoje delo opravili na visoki profesionalni ravni. Člani OZVVS Ormož smo se potrdili po svojih močeh. Organizatorjem srečanja, Izpostavi uprave za obrambo Ptuj smo ponudili svoje klubske prostore in pripravili poseben program za več kot 200 povabljenih mladcev.
V klubu smo, v sodelovanju s 37. VTP, pripravili razstavo uniform Slovenske vojske, ki jih danes nosijo pripadniki SV pri svojem rednem delu, usposabljanju in na mednarodnih mirovnih misijah v EUFOR, KFOR in ISAF. K temu so pripravili razstavo emblemov in oznak SV in drugih armad, vse iz zasebnih zbirk veteranov – zbirateljev.
S posebnim ponosom smo predstavili foto- razstavo iz obdobja Vojne za Slovenijo- avtorja Štefana Hozyana in predstavili orožje TO s kateri smo sodelovali v vojni pred petnajstimi leti. Boris Vukan je mladim predstavil delo OZVVS Ormož vse od ustanovitve pred 11 leti do danes.

V OZVVS si bomo ob vseh podobnih priložnostih prizadevali predstaviti dogodke iz obdobja osamosvajanja R Slovenije in s ponosom poudarili, da smo se Ormožani med prvimi postavili na branik domovine, saj je malo drugih priložnosti, da bi mladi izvedeli kaj več o Vojni za Slovenijo 1991 in ljudeh, ki so v njej sodelovali.

POVEČAJ SLIKO
Razstavljeno "osamosvojitveno" orožje v veteranskem klubu.
Foto: B Vukan

Pomladanski klepet veteranov iz SV Tomaža
30. marec 2007
POVEČAJ SLIKOPrijatelji med ogledom vojaške zbirke v klubu.

Veterani so izkoristili snidenje za klepet planu dela OZVVS Ormož in pogojih za izvedbo ter potrdili odločnost, da bodo pri Sv Tomažu tudi v prihodnje prispevali h krepitvi OZVVS in ugleda veteranstva nasploh. Skrbeli bodo za negovanju spoštljivega odnosa do udeležencev in dogodkov v vojni za Slovenijo 1991.

Skupina marljivih veteranov iz Sv Tomaža se je pri svojem delu dokazala, da jim nič ni težko in se ne sprašujejo: kaj bo kdo naredil zanje, temveč stopijo skupaj, ponudijo pomoč, opravijo obljubljeno in poskrbijo za dobro voljo. S takšnim pristopom so popestrili tudi minulo srečanje v veteranskem klubu, ki je minilo v prijateljskem vzdušju

Foto: B Vukan

Obisk v vojašnici generala Maistra v Mariboru
30. marec 2007
POVEČAJ SLIKOV spominski sobi med "kleščmani" .

Vodstvo vojašnice generala Maistra v Mariboru nas je 30. marca 2007 ob Dnevu odprtih vrat povabilo na obisk. Ker tesno sodelujemo z 72. Brigado in 37. VTP in z željo doživeti Slovensko vojsko na njenem dvorišču, smo se člani OZVVS Ormož odpravili v Maribor.
Ob našem prihodu je bila vojašnica že pripravljena. Množice mladih in drugih obiskovalcev so si ogledovali opremo enot SV, ki domujejo v mariborski vojašnici. Želeli smo se jim pridružiti, vendar smo najprej obiskali poveljnika 37. VTP podpolkovnika Mirana Fišerja. Žal smo zamudili priložnost za srečanje s poveljnikom vojašnice podpolkovnikom Friderikom Škamlecom, saj je bil na proslavi 15 letnice 74. OKMB, potem pa je spremljal poveljnika PSSV brigadirja Alana Gederja. Ne glede no to, smo ostali na proslavi 74. OKMB in s posebnim ponosom zaploskali pripadniku Stanku Jurkoviči - našemu članu ob prejemu spominskega kovanca.
Preostali del dneva smo ostali gostje Stanka Jurkoviča, ki nam je z veseljem predstavil enote 72. Brigade, še posebej njegov 74. OKMB. Spoznali smo njihovo sodobno tehniko in najodgovornejše častnike njegove enote. V spominski sobi 74. OKMB pa smo si ogledali prehojeno pot mariborskih "jeklenih mož", med katerimi je bil Stanko Jurkovič med bolj dejavnimi.

POVEČAJ SLIKOČestitka in hvaležen stisk roke za predstavitev Vojašnice generala Maistra.
Foto: B Vukan

Krvodajalska akcija
26. februar 2007
POVEČAJ SLIKOveteran - krvodajalec

Med člani OZVVS Ormož je veliko aktivnih krvodajalcev, ki so se v preteklosti redno udeleževali akcij, družbene razmere, odnosi z delodajalci in splošno pomanjkanje vzpodbude za prostovoljne in humanitarne dejavnosti, ki smo jim priča zadnjih let pa so jih oddaljile iz vrst krvodajalcev.
Zato smo se v OZVVS Ormož organizirali in se 26. februarja 2007 udeležili krvodajalske akcije v Ormožu. Našemu vabilu je prvič sledilo pet članov, ne ravno veliko a za začetek je tudi to vzpodbudno. Vzdušje med krvodajalci je bilo prijetno, prijeten je bil tudi občutek, da sodelujejo v nečem velikem, koristnem – humanem v polnem pomenu besede.
Tudi v prihodnje bomo sledili obvestilom RK Ormož in se udeleževali krvodajalskih akcij.

Foto: B Vukan
 

© AKTA DESIGN