ZVVS
 
Rojčeva ulica 16
p.p. 2780
1110 Ljubljana
T:(01) 524-17-84,
(01) 540-20-65
F:: (01) 524-26-88
E-pošta: zveza@zvvs.si
*** OBMOČNO ZDRUŽENJE VETERANOV VOJNE ZA SLOVENIJO ORMOŽ  ***
Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo - OZVVS ORMOŽ
Kerenčičev trg 5, 2270 Ormož, gsm: 041 732 282,
E-pošta: miran.fiser@gmail.com
Poslovni račun: SKB Ormož, 03123-1000007863
Davčna št.: 70172412, Matična št.: 1148249
AKTIVNOSTI


PRAVNA POMOČ
ČLANOM ZVVS

Odvetniška pisarna
Tomaž Petrovič
T: 01/ 2000 937
tomaz.petrovic@siol.netKLUB OZVVS

Svečane aktivnosti OZVVS ORMOŽ

LETO 2007
Veterani na proslavi ob Dnevu generala Maistra v Gornji Radgoni
23. novembra 2007

POVEČAJ SLIKO

POVEČAJ SLIKOČlani OZVVS Ormož smo se s ponosom odzvali vabilu organizatorjev proslave ob Dnevu generala Maistra. Prireditev v Gornji Radgoni je bila še ena priložnost, da tudi udeleženci vojne za Slovenijo 1991 izrazimo čast velikemu Slovencu, generalu in pesniku. Prepričali smo se, da so prebivalci Slovenije sprejeli lik generala Maistra in njegovo dediščino kot podlago za krepitev domoljubja. Ob tem smo bili nagrajeni z izjemnim kulturnim programom, ki ga pripravil orkester Slovenske vojske in cela vrsta slovenskih kulturnikov.
Prijetno druženje po proslavi smo izkoristili za klepet z znanci iz veteranskih organizacij in Slovenske vojske.

 

Člani OZVVS Ormož med častilci generala Maistra,
foto Zvonko Bešvir.

Prireditev ob Dnevu generala Maistra v Središču ob Dravi
17. novembra 2007

POVEČAJ SLIKO Častni gostje na proslavi v Središču
foto Ivan Švajgl

Občina Sedišče ob Dravi, Prleško društvo general Maister in OZVVS Ormož so ob pomoči 37. VTP Slovenske vojske v soboto 17. novembra pripravili proslavo ob Dnevu generala Maistra. Slavnostni govornik na proslavi je bil minister ta obrambo Karel Erjavec, v kulturnem programu pa so se predstavili člani Orkestra Slovenske voske pod vodstvom magistra Janija Šalamona. Nastopil je tudi pesnik Tone Kuntner, ki je glasbeni del prireditve povezal z recitacijo domoljubnih pesmi generala Maistra in drugih slovenskih pesnikov.
Generala Maistra in njegove borce iz Središča ob Dravi so člani Prleškega društva predstavili v posebnem video- filmu, ki je obiskovalcem segel globoko v srce.
Poveljnik 37. VTP Miran Fišer je v prisotnosti ministra za obrambo, članom OZVVS Ormož podelil medalje MSNZ in spominske znake "štabi TO 1991". Srebrno medalj MSNZ so prejeli Mirko Novak, Jože Korban, Srečko Voršič, Jurij Ferme, Bojan Rajh. Bronasto Medaljo MSNZ so prejeli: Darja Majcen, Metod Belšak, Frančišek Tušak.
Spominski znak "štab TO 1991" sta prejela Vitomir Pajek in Marjan Burjan.
Središčani so športno dvorano, v kateri je bila proslava, napolnili do zadnjega kotička in uživali v prireditvi in se z aplavzi oddolžili za kulturne užitke in domoljubna čustva, ki so jih med njih prinesli glasbeniki Slovenske vojske in pesnik Tone Kuntner.
Župan Jurij Borko je vse obiskovalce proslave povabil na prijateljsko druženje, kjer je bilo veliko priložnosti za obujanje spominov in za srečanje z ministrom za obrambo.

POVEČAJ SLIKO Prejemniki odlikovanj in priznanj ob ministru za obrambo
Foto Ivan Švajgl

POVEČAJ SLIKOTone Kuntner in mag Jani Šalamon pred orkestrom Slovenske vojske
Foto Ivan Švajgl,

POVEČAJ SLIKOPodelitev medalje MSNZ Darji Majcen
Foto Boris Vukan

Koncert Orkestra Slovenske vojske v Ormožu ob Dnevu državnosti
25. junija 2007

POVEČAJ SLIKO Orkester Slovenske vojske prvič na odru Ormoškega poletja.

OZVVS Ormož in občina Ormož sta ob Dnevu državnosti zagotovila nastop Orkestra Slovenske vojske na odru ťOrmoškega poletjaŤ. Nastop vrhunskih glasbenikov iz Slovenske vojske v Ormožu je podprlo vodstvo Slovenske vojske.

Na sam Dan državnosti je župan občine Ormož g Sok pripravil svečan sprejem za udeležence vojne za Slovenijo 1991. Na sprejemu je poveljnik 37. VTP podpolkovnik Fišer podelil spominske znake pripadnikom 73. ObmŠTO Ljutomer in pripadnikom voda PDD Ormož za njihov prispevek v pripravah na vojno in udeležbo v vojni za Slovenijo. OZVVS Ormož je položila cvetje k pomnikom braniteljem v Središču ob Dravi, v Ormožu in k spominski plošči na ormoškem mostu.

Vojaški orkester je v Ormožu nastopil nastopil v popolni sestavi in je pod umetniškim vodstvom magistra Janija Šalamona pripravil izjemno prijeten kulturni dogodek. Vojaški glasbeniki so se Ormožanom predstavili z za uho prijetnim programom in vrhunsko izvedbo. Kar so poslušalci znali nagraditi.
Po zaključenem koncertu so veterani OZVVS Ormož povabili vse udeležence v veteranski klub na pogostitev, ki jo je pripravilo 37. VTP Slovenske vojske iz Maribora.

POVEČAJ SLIKO Publika na grajskem dvorišču med nastopom Orkestra Slovenske vojske

POVEČAJ SLIKOOrkester Slovenske vojske pod umetniškim vodstvom mag Janija Šalamona.

Foto Boris Vukan


Cvetje k pomniku braniteljem meje v Ormožu
25. junija 2007

POVEČAJ SLIKO Veterani pred pomnikom v Ormožu.

Člani OZVVS Ormož smo ob Dnevu državnosti položili cvetje k pomniku "Bojni znak Ormož" in k spominski plošči na mostu v Ormožu in s tem obeležili 16 obletnico dogodkov vojne za Slovenijo in Dan državnosti. Tako so se udeleženci bojev v Ormožu spomnili vojne za Slovenijo in svoje v loge v njej. S skromno gesto in svežim cvetjem so veterani vojne za Slovenijo želeli opozoriti Ormožane na skromna obeležja sredi njihovega mesta, ki nevsiljivo želijo šepetati o ljudeh, ki so bili leta 1991 pred veliko preizkušnjo.
Po opravljeni simbolni gesti so zbrani veterani vojne za Slovenijo odšli na koncert Orkestra Slovenske vojske v ormoški grad. Srečanje ob Dnevu državnosti izkoristili tudi za druženje in obujanje spominov na čas težkih preizkušenj, spopada z oklepno enoto JLA in srečnega konca.

POVEČAJ SLIKO
Pripadniki voda PDD Ormož na ormoškem mostu 16 let po vojni.

Foto Boris Vukan


Sprejem veteranov pri županu v Ormožu
25. junija 2007

POVEČAJ SLIKO Prejemniki Spominskih znakov ťEnota za posebne namene 1990 / 91Ť in Štab TO 1991.

Ob Dnevu državnosti je župan občine Ormož Dr Alojz Sok pripravil sprejem za veterane vojne za Slovenijo 1991. Ob tej priložnosti se je zahvalil udeležencem vojne za Slovenijo, ki so leta 1990 in 91 znali in hoteli poslušati svoje srce in so se izpostavili za domovino in pri tem uspeli.
Sprejem pri županu je bil tudi priložnost za podelitev spominskih znakov pripadnikom voda PDD, ki so leta 1990 prejeli orožje na dom in kot Enota za posebne namene zagotavljali visoko stopnjo bojne pripravljenosti Teritorialne obrambe na območju občine Ormož. Spominski znak so prejeli: Antun Bogadi, Boris Cizerl, Vladimir Fras, Ivan Golob, Matjaž Kociper, Milan Korotaj, Ivan Kuharič, Janko Murad, Tonček Murad, Martin Petek, Franc Puklavec, Ivan Puklavec, Bojan Simonič, Danilo Siviloti, Franc Štrman, Franci Šulek, Marjan Topličar, Dušan Trop, Jožef Trstenjak, Anton Velnar, Boris Vukan.
Podeljen je bil tudi Spominski znak ťŠtabi TOŤ Ormožanom, ki so bili razporejeni v 73. ObmŠTO v Ljutomeru. Spominski znak so prejeli: Vito Pajek, Ivo Orešnik, Aleksander Štampar, Ivan Belcl, Franc Fajfar, Marjan Burjan, Božo Jaušovec, Branko Jovanovič, Jožef Kosi, Ciril Bogša.
Spominske znake je podelil poveljnik 37. VTP podpolkovnik Miran Fišer in pri tem poudaril odločnost in hrabrost udeležencev vojne za Slovenijo 1991, ki je zgled pripadnikom Slovenske vojske, ki skrbno negujejo bojne tradicije enot in štabov TO 1991. Podpolkovnik Fišer se je zahvalil županu občine Ormož in veteranom za izjemen prispevek v vojni za Slovenijo 1991 in jim čestital za prejeta odličja ter želel vse najlepše ob Dnevu državnosti.
Po opravljeni simbolni gesti so zbrani veterani vojne za Slovenijo odšli na koncert Orkestra Slovenske vojske v ormoški grad. Srečanje ob Dnevu državnosti izkoristili tudi za druženje in obujanje spominov na čas težkih preizkušenj, spopada z oklepno enoto JLA in srečnega konca.

POVEČAJ SLIKO
Prejemnikom odličij je čestital tudi župan občine Ormož.

Foto Boris Vukan


Srečanje veteranov ob pomniku braniteljem meje v Središču ob Dravi
24. junija 2007

POVEČAJ SLIKO Župan občine Središče ob Dravi in predsednik OZVVS Ormož pri pomiku braniteljem meje na prehodu v Središču ob Dravi.

Člani OZVVS Ormož smo se v nedeljo 24. junija 2007 zbrali v Središču ob Dravi ob pomniku braniteljem meje, kjer smo na simbolen način obeležili 16 obletnico dogodkov vojne za Slovenijo in Dan državnosti. Središki župan, g. Borko je v pozdravu udeležencem vojne poudaril spoštovanje, ki ga današnje generacije dolgujejo udeležencem vojne za Slovenijo in se zahvalil vsem, ki si prizadevajo ohraniti spomin na ljudi in burne dogodke iz let 1990 in 91.
Predsednik OZVVS Ormož g. Fišer je zbrane spomnil na potek dogodkov v Središču ob Dravi leta 1990 in 91 ter opozoril na posameznike, ki so v času velikih sprememb hoteli in upali prevzeti breme odgovornosti na svoja pleča in odločno stopiti na mesto tistih, ki niso zmogli takšnih odločitev.
Župan občine Središče in predsednik OZVVS Ormož sta ob tej priložnosti položila cvetje k pomniku braniteljem meje na prehodu v Središču ob Dravi.
Po opravljeni simbolni svečanosti so zbrani veterani vojne za Slovenijo priložnostno srečanje izkoristili za prijetno druženje in obujanje spominov na izjemno težke preizkušnje, ki so jih preživeli ob napadu na Slovenijo. Stekle so besede o razmestitvi pripadnikov, prihajajočih tankih JLA, o nalogi, o oficirjih JLA, o umiku na naslednje položaje,….. in o mešanici sreče in razočaraj, ki jih veterani doživljajo v letih po vojni.

POVEČAJ SLIKO
Cvetje pri pomniku v spomin na branitelje.

POVEČAJ SLIKO

 

Foto Boris Vukan


Grb in zastava občine Sveti Tomaž
22. junija 2007

POVEČAJ SLIKO Spominska slika veteranov z županom g Cvetkom in poveljnikom 37. VTP ppk Fišerjem.

Člani OZVVS Ormož smo se v petek 22. junija udeležili svečanosti, ki jo je pripravila občina Sveti Tomaž ob predstavitvi svoje zastave in grba. Z velikim ponosom smo se priključili slavnostni povorki, ki je predstavljala pestro družabno življenje v pred kratkim oblikovani občini. Županu občine Sv Tomaž g. Cvetku smo poklonili spominsko buteljko veteranskega vina in mu zaželeli veliko modrosti pri vodenju občine in uspehov zagotavljanju blaginje občanom ter dobrega sodelovanja z veterani vojne za Slovenijo 1991.
Po končani svečanosti so zbrani veterani vojne za Slovenijo priložnostno srečanje nadaljevali s prijetnim druženjem in obujanjem spominov na izjemno težke preizkušnje in stiske ljudi, ki so jih preživeli ob napadu na Slovenijo leta 1991. Spomnili so pripadnikov enot TO in ljudi, ki so jim v ťzaledjuŤ nesebično pomagali. Občasno so spomini trčili tudi ob razočaranja, ki jih veterani doživljajo v letih po vojni.

POVEČAJ SLIKO
Prapor OZVVS Ormož med društvenimi prapori organizacij in društev pri Sv Tomažu.

POVEČAJ SLIKO

 

Foto Boris Vukan


Odkritje pomnika braniteljem meje v Središču ob Dravi
20. april 2007

POVEČAJ SLIKOSekretar OZVVS Ormož Bojan Rajh in predsednik veteranskega društva Sever Maribor Marjan Vrbnjak pri odkritju pomika braniteljem meje na prehodu v Središču ob Dravi

Člani OZVVS Ormož smo se v petek, 20. aprila 2007 udeležili svečane otvoritve mejnega prehoda v Središču ob Dravi in skupaj s člani veteranskega društva SEVER odkrili pomnik braniteljem meje.
Dogodku o otvoritvi mejnega prehoda so prisostvovali visoki gostje iz Ministrstev za javno pravo n notranje zadeve ter predstavniki Slovenske policije in Carine. Slavnostni govorniki so se spomnili tudi dogodkov iz vojne za Slovenijo 1991, ko je 25.06.1991 pričela z delom mejna kontrolna točki Središče ob Dravi, kot ena od 8 kontrolnih točk na južni meji R Slovenije. Spomnili so se vojaške kolone JLA moči 100 vojakov in 10 oklepnih vozil, ki so prihajali z nalogo uničiti mejno kontrolno točko. …Slovenska stran je takoj oblikovala barikade na meji R Hrvaške in R Slovenije, mobilizirala vod TO Središče in vzpostavil položaje za obrambo smeri: Čakovec – Trnovec – Središče ob Dravi s težiščem na barikadi na mostu v Trnovcih. Barikada na mostu je bila branjena, vendar je bil položaj enote izredno šibek. 25 rezervistov voda TO je bilo brez protioklepnega orožja in minsko eksplozivnih sredstev. V pomoč miličnikom na mejni kontrolni točki sta prispela dva oddelka posebne enote milice UNZ Maribor, za protioklepni boj so imeli samo 2 raketi. V pogajanjih so branitelji oficirjem JLA dali vedeti, da vdirajo v suvereno Slovenijo. Oklepna enota je razbila blokade na mostu in na železniški progi v Središču, kasneje pa se je znesla nad objektom mejne kontrolne točke. Branitelji so se umaknili v notranjost območja odgovornosti brez izgub…Ť je povedal slavnostni govornik.
Sekretar OZVVS Ormož Bojan Rajh in predsednik veteranskega društva Sever Maribor Marjan Vrbnjak sta odkrila pomik braniteljem meje na prehodu v Središču ob Dravi.
Obiskovalci so si ogledali prostore novega mejnega prehoda, veterani vojne za Slovenijo pa so srečanje izkoristili tudi za prijetno druženje in obujanje spominov na izjemno težke preizkušnje, ki so jih preživeli ob napadu na Slovenijo.

POVEČAJ SLIKO
Pozdrav veteranskih praporov po odkritju pomnika

POVEČAJ SLIKOBraniteljem meje sta se ob odkritem pomniku pridružila župan občine Središče ob Dravi g Borko in župan občine Ormož in poslanec v Državnem zboru g Alojz Sok

Foto Boris Vukan

Na koncertu orkestra Slovenske vojske
10. april 2007

POVEČAJ SLIKO
Orkester na odru mariborskega gledališča

POVEČAJ SLIKO
Pred gledališčem

Člani OZVVS Ormož smo se 10. aprila 2007 z veseljem odzvali vabilu poveljnika 72. brigade SV iz Maribora na koncert orkestra Slovenske vojske. S ponosom smo se pridružili pripadnikom Slovenske vojske na izjemnem kulturnem dogodku, ki so ga posvetili 130 obletnici rojstva generala Rudolfa Maistra, po katerem nosi ime vojašnica v Mariboru.

V dvorani mariborskega gledališča smo se prepričali, da držijo vse visoke ocene za glasbeno kakovost orkestra Slovenske vojske, ki smo jih doslej slišali ob njihovih nastopih. Zato se veselimo priložnosti, ko bo orkester Slovenske vojske zaigral tudi v čast ormoških braniteljev meje in drugih veteranov, ki so pred 16 leti odločno ustavili močne oklepno mehanizirane enote JLA in ubranili svoj košček meje samostojne Slovenije.

Foto: B Vukan


 

© AKTA DESIGN